کمیته اخلاق در پژوهش

نوع پژوهش : طرح پژوهشی/ رساله / پایان نامه

پژوهشگران

1 دانشجوی دکتری، روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دنشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبایی

2 دانشیار، روانشناسی وآموزش کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی

3 استاد، روانشناسی وآموزش کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی

IR/ethics.2025.84130.1232

خلاصه پیشنهاده

وزارت علوم تحقیقات و فناوری

این پژوهش به تدوین و اعتباریابی برنامه غنی‌سازی عصب-تحولی و بررسی اثربخشی آن بر حساسیت حسی و تفکر خلاق دانش‌آموزان تیزهوش می‌پردازد. کودکان تیزهوش ویژگی‌های شناختی، اجتماعی و عاطفی منحصربه‌فردی دارند و رشد آن‌ها تحت تأثیر عوامل عصب-تحولی قرار دارد. برنامه‌های آموزشی استاندارد اغلب برای این کودکان کافی نیست و نیاز به محیط‌های غنی و برنامه‌های ویژه دارند.







این تحقیق با روش ترکیبی (کیفی-کمی) انجام می‌شود. در بخش کیفی، مؤلفه‌های برنامه غنی‌سازی از طریق مرور منابع علمی و مصاحبه با متخصصان استخراج شده و در بخش کمی، اثرات این برنامه بر حساسیت حسی و تفکر خلاق با روش شبه‌آزمایشی (پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری) بررسی خواهد شد. نمونه آماری شامل ۳۰ دانش‌آموز تیزهوش (۷ تا ۱۰ سال) است که به‌طور تصادفی در گروه‌های کنترل و آزمایش قرار می‌گیرند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون تفکر خلاق تورنس، پروفایل حسی کودکان دان و آزمون هوش وکسلر است.







یافته‌های پژوهش می‌تواند به سیاست‌گذاران آموزشی و معلمان کمک کند تا محیط‌های یادگیری مؤثرتری برای کودکان تیزهوش فراهم کنند. در ایران، کمبود مطالعات جامع در این حوزه احساس می‌شود و این پژوهش می‌تواند به رفع این خلأ کمک کن