کمیته اخلاق در پژوهش

نوع پژوهش : طرح پژوهشی/ رساله / پایان نامه

پژوهشگر

دانشگاه علامه طباطبایی

IR/ethics.2025.83372.1225

خلاصه پیشنهاده

این پژوهش جنبه‌های ‌فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی زندگی کنشگران فضای آی‌تی در ایران را بررسی‌ و تأثیر فناوری بر آن را مطالعه می‌کند. تحقیق حاضر بر لزوم مطالعات جامع در زمینه تکنولوژی و فناوری تأکید دارد، به‌ویژه با تمرکز بر برنامه‌نویسان و فعالان این حوزه. هدف اصلی به نوعی درک تعامل بین فناوری، جامعه و فرهنگ با استفاده از نظریاتی چون کنشگر-شبکه است.

از جمله نکات قابل‌توجه اهمیت روزافزون برنامه‌نویسی و نقش آن در شکل‌دهی به جامعه امروزمان، بالاخص اجتماع خود برنامه‌نویس‌ها در ارتباط با تکنولوژی است. در این مطالعه روند رو به رشد برنامه‌نویسی به عنوان یکی از علت‌های ضرورت توجه به این حوزه، چالش‌هایی که برنامه‌نویسان با آن‌ها مواجه هستند (مانند مهاجرت و موانع شغلی) و انتخاب این حوزه به عنوان یک آلترناتیو قابل قبول برای عامه مردمی که ممکن است در مسیرهای تحصیلی یا حرفه‌ای خود موفق نشوند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

هدف این مطالعه نیز بررسی خرده‌فرهنگ‌ منحصر به فرد جوامع برنامه‌نویسان است که توامان از ویژگی‌های خرده‌فرهنگ جوانان و گیک (geek) برخوردار است. علاوه بر این، مطالعه به بررسی چالش‌ها، سبک‌های زندگی و تجربیات مشترک برنامه‌نویسان می‌پردازد و بر اهمیت درک این جزئیات میان گروه تأکید می‌کند.

به طور کلی، پژوهش حاضر بر لزوم روشن کردن این جنبه‌ها تأکید می‌کند تا بینش‌های معناداری در تقاطع فرهنگ و فناوری ایجاد شود. این تلاش به دنبال پاسخ به سوالات اساسی تحقیق و ایجاد درک عمیق‌تری از بافت اجتماعی-فنی است.