کمیته اخلاق در پژوهش

نوع پژوهش : طرح پژوهشی/ رساله / پایان نامه

پژوهشگران

1 دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

2 دانشکده علوم اجتماعی علامه طباطبایی

3 دانشیار گروه مددکاری اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

IR/ethics.2024.83022.1210

خلاصه پیشنهاده

دوران بارداری، با تغییرات گسترده فیزیولوژیک، هورمونی و روانی همراه است که زنان را از ابعاد مختلف جسمی، روانی و اجتماعی آسیب‌پذیر می‌سازد. مطالعات متعدد، شیوع بالای مشکلات سلامت روان از جمله افسردگی و اضطراب را در دوران بارداری تایید کرده است. این مشکلات، به ویژه در زنان باردار ساکن در مناطق محروم یا در معرض عوامل استرس‌زای اجتماعی مانند خشونت خانگی، فقر و اعتیاد، تشدید می‌شوند. با وجود اهمیت این مسئله، در ایران توجه کافی به سلامت روانی و اجتماعی مادران باردار نشده و مداخلات تخصصی در این زمینه محدود است. لذا، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی جامع برای مداخلات مددکاری اجتماعی در دوران بارداری، با هدف ارتقای سلامت روانی و اجتماعی مادران، انجام می‌شود.

این پژوهش از روش ترکیبی بهره می‌برد. در مرحله کیفی، با استفاده از مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با زنان باردار، نیازهای روانی و اجتماعی آن‌ها به طور عمیق کاوش می‌شود. در مرحله بعد، داده‌های حاصل از مرحله کیفی به همراه نظرات متخصصان مددکاری اجتماعی، در قالب روش دلفی، برای طراحی و اعتبارسنجی مدل مداخله بکار گرفته می‌شود.

جمعیت نمونه پژوهشی در بخش اول شامل زنان بارداری است که اولین بارداری خود را تجربه می کنند و مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر تهران هستند. جمعیت نمونه در بخش دوم، متخصصان مددکاری اجتماعی با تجربه در حوزه سلامت خواهند بود.

انتظار می‌رود نتایج این پژوهش، مدلی جامع و کارآمد برای مداخلات مددکاری اجتماعی در دوران بارداری ارائه دهد که به بهبود سلامت روانی و اجتماعی مادران کمک کند.